8. april 2018
23. april 2018

Vi har nu set på, hvordan livet på jorden har udviklet sig, og er nået til Oldtiden. Det var en dejlig tur vi var på til Jordehøj lidt uden for Stege og et imponerende syn med de enorme tonstunge sten, som vores forfædre har bygget med. Tænk engang, at jættestuerne er 4- 5.000 år gamle…..hvor mange huse holder så længe?
Prøv at fortæl en voksen – hvordan mennesker så ud i stenalderen og hvordan de levede? ….. Hvordan ved vi egentlig det?

De yngste har hørt fortælling om de første mennesker. Vi har set på billeder af stenaldermennesker, snakket om hvad de lavede, spiste og hvordan de levede. Vi har tegnet ting fra stenalderen og prøvet at røre og se stenalderøkser fundet på Møn. Vi har snakket om, hvordan mennesker blev begravet dengang i fht. nu og hvordan vi synes gravhøje, og Jordehøj, ligner en stor gravid mave med dybe kamre i samme form som en livmoder. At de døde på en måde blev lagt tilbage ind i moder jords runde, frodige mave. Vi har også prøvet at fremstille oldtidskrukker i ler og kigget på, hvordan de tegnede mennesker – næsten ligesom tændstiksmænd.

I mellemgruppen har vi snakket om bondestenalderen, med Jordehøjen som omdrejningspunkt. Vi har berørt vægtstangsprincippet, idet det kunne undre os, at man for 5000 år siden kunne flytte/løfte sten på 10 ton. Da vi var ude at se højen, kravlede vi på alle fire 7 meter indtil vi nåede selve gravkammeret, som ligger på tværs og er 10 m langt. I den ene ende var der stearinlyshygge med medbragte fyrfadslys. Torsdag og fredag byggede vi en lille model af Jordehøjen – med indgang og gravsted inclusive. Omkring 35 trillebøre jord skulle der til, hvilket var overraskende, at der skulle så meget jord til. Så kunne man overveje, hvor mange trillebøre der skulle til for at bygge den originale høj?

I Næste Uge arbejder yngste- og mellemklaner videre med oldtiden i bronze og jernalder.

De ældste har set “Historien om Danmark” afsnit 1 om Stenalderen, og lige nu har alle valgt et emne, som vi særligt beskriver. I næste uge tager vi på cykeltur til Klekkendehøj. Det tager kun 25 min og der er bestilt godt vejr uden for meget blæst. Pump cyklen og husk cykelhjelmen. Klekkendehøj på Møn er en af de flotteste jættestuer i danmark. Der er et par ekstra cykler på skolen og vi aftaler nærmere ang. proviant og hvilken projektdag vi kører afsted.

Forældre/pæd. dag
Tusind Tak til jer forældre der varetog dagen på lærernes pædagogiske dag.
Vi lærere fik lavet en masse godt arbejde og hører, at I også havde en rigtig god dag på skolen. Nogle skulle med bussen på tur, andre lærte at tegne skygger og i salen var der musikfortælling med den skønne historie Stadsmusikanterne fra Bremen.

Arbejdsdag og Skolelørdag
Så er der, Kære børn og forældre, Skole- og arbejdsdag på lørdag d. 21 april.
Vi mødes i salen kl. 9.30 til fællessang og fordeling af opgaver. Dagen slutter kl. 14.00. Vi har nok at se til med oprydning, udsmidning og nedpakning. Der er brug for trailere – så spænd anhængeren på! Alle skal tage en ret med til fælles frokostbuffet.
Alle børn og lærere holder skoledag og vi skal indlede en ny tidsalder med tur til den mægtige middelalderby – Stege. Stege fylder 750 år og har masser af bevarede fortidsminder, som vi skal ned og kigge på.

Nye Wwoofere og dreng på prøve
I næste uge skal vi sige hjertelig velkommen til Nene og Michelles forældre Grace og Allesandro fra Italien, der både kommer og besøger deres to sønner og arbejder som frivillige på skolen i en uge. Annabelle kommer fra Australien, hun bliver i en måned.
Og så skal vi hilse Hjalte hjertelig velkommen. Hjalte kommer på prøve i store klan i to uger.

Go weekend – Vi glæder os til at se jer på mandag

Bedste Hilsner fra alle os voksne på skolen