Nyhedsbrev uge 18
14. maj 2018

Nyhedsbrev uge 19

Kære forældre og børn på Skolen for Livet

På kontoret går det meste af tiden med at planlægge byggeriet og flytningen fra Tranemosegaard. Der dukker hele tiden nye udfordringer op – i ugen der gik – var den største, at vores ingeniør sprang fra opgaven, men inden dagen var omme, havde vi fundet en ny, der var villig til at smide alt andet til side og sørge for at vi kan få en byggetilladelse i den kommende uge.
Det er meget godt, da vi har lavet en aftale med en entreprenør om at starte på fundamentet d. 14. maj.
Vi kæmper hårdt for at børnene kommer til at opleve at råhuset bliver rejst inden sommerferien og lige nu ser det ud til at lykkes. Den 11. juni kommer halm-elementerne fra Litauen (hvor der er kaldt ekstra mandskab ind til fabrikken) og et sjak på 6-8 seje øko-byggere vil sørge for, at råhuset inden for 2-3 uger står færdigt.

Undervisningen fortsætter indtil videre næsten uantastet med Historie-forløbet og i næste uge springer vi fra Middelalderen til Nyere tid. Da Stege fejrer sit 750 års jubilæum i år, vil der resten af året være masser arrangementer, hvor I kan blive meget klogere på Middelalderen – så vi håber, at jeres nysgerrighed er blevet vakt.

Store klan:
To uger er gået fantastisk hurtigt med afslutningen på vores middelalder emne. Vi har lavet små nedslag i historien med vidt forskellige emner som; heste, skak, hekse, madlavning…..
Der er også lavet flotte våbenskjold med heste, enhjørninger, drager og andre dyr og symboler.
Vi har forsøgt os som skattejægere med metaldetektorer. Holdet tog bussen til Kostervej 26, hvor jorden langs den nyanlagte vej til den nye skole blev afsøgt. Nora fandt et gammelt hesteskosøm, der i hvert fald vidner om at en stor hest har været på stedet….måske en arbejdshest, eller måske en hest, der har båret en ridder…det er ikke til at vide. Der blev også fundet en del gamle søm…….hvorfor ligger de ude i marken ???.
Vi har set en super flot fortælling om den sene middelalder, fra mordet i Finderup Lade til Margrethe d. 1., der var et strategisk geni. Og så den frygtelige historie om Maren Splid, der blev brændt på bålet som heks, selvom 24 mennesker skrev under på, at hun aldrig ville gøre nogen noget ondt.
Næste uge starter vi på “nyere tid”, det bliver også spændende.

Mellem klan:
I mellemgruppen har vi lavet middelaldermad med KANEL!!
For at visualisere Middelalderen, så vi “Ørnens Øje”, en film, som fortalte om magtforhold, kirkens magt, kongemagt, våben, beklædning oma. Endelig har vi vha. metaldetektorer fundet adskillige fortidslevn på vor egen matrikel. I flæng kan nævnes: dørhængsel, lod til bornholmerur, låg til mælkejunge, søm. Dette blot en flig af rustne genstande, som vi fandt. Alle de fundne ting blev fremvist i forbindelse med fredagscaféen.

Nyt fra
Styregruppen eller som vi kalder os internt – Committee for Change – har holdt endnu et effektivt torsdagsmøde og der er nu lavet en opgaveoversigt, så I er meget velkomne til at byde ind. Al komunikation foregår på engelsk, da wwooferne også er engageret i opgaverne – og der er flere wwoofere på vej.
Der er nogle presserende opgaver og en del, vi regner med skal løses under arbejdsweekenden.
I får alle en invitation til at åbne et google sheets ark, hvor I kan se de forskellige arbejdsopgaver.
Der skal tovholdere på alle opgaverne og så er det meningen, at I kan skrive jer på, hvor det passer til jeres temperament og tid.

For den kommende uge er det mest presserende:
Afhentning af halmballer til haven: Kontakt Kaspar
Flytning af dome: Kontakt Kaspar
Oprydning på Lejerslykke (Vi har i styregruppen omdøbt det tidligere Ejerslykke!): Kontakt René
Nyt gulv i stueetagen i hovedbygningen: Kontakt Maks
Maling af vægge i hovedbygningen: Kontakt Kirsten Brabrand

Der er en opslagstavle i entréen, hvor opgaverne også vil blive hængt op. Idéen med opslagstavlen er under udvikling.
Ang. haven, så vil wwooferne arbejde der hver dag fra nu af; hvis nogen har lyst til at give en hånd er de meget velkomne.

Skole/hjem samtaler..
I næste uge er det lille- og mellemklan, der holder samtaler med Tina og Jens.