21. maj 2018
Nyhedsbrev uge 23
3. juni 2018

Nu kommer fuglene igen
Og lyset vælter pludselig ind
det kommer gennem gennem alle sprækker, lyse nætter er tilbage ….

synger vi i salen til morgensang, mens lette sommerkjoler, shorts og brun hud bekræfter solens magt og maj måneds helt utrolige sommervejr.

Vi har nu taget hul på årets sidste projektperiode, som står i håndværkets og naturens tegn. Skolen skal snart flytte og alle projekttimer er rykket ned på vores nye sted. Vi skal lære de nye omgivelser at kende, indtage området og følge med i byggeriet af vores nye skolebygning. Vi arbejder sammen på tværs af køn og alder i to selvvalgte projekthold.

Håndværk
med Jens og Thomas har afmærket et territorium i hjørnet af den bagerste store mark – og efter tre dage er tingene ved at falde på plads. Det mærkes tydeligt, at vi begynder at få ejerskab over vores projekter på pladsen. Når der er pause, bliver vi hængende endnu en stund – og når pausen er forbi, er mange allerede igang igen med arbejdet. Når man skuer hen over vores territorium, vil man se en gruppe i gang med at fælde hjørnerne til vort træshelter sammen. Der bliver målt, vinklet af, analyseret savet efter streger osv. Andre er ved at skabe et cirkelrundt bålsted, hvor der knokles igennem den betonhårde jord. Vender man sig lidt, er nogle ved at bygge et værktøjsskur af lægter og paller. Andre er i gang med et lille mad opbevaringssted i træ, så madpakkerne kan stå i skygge. Et stort arbejdsbord er også under opførelse med hylder til skruer m.m. De yngste arbejder med at få et halmshelter op at stå. Tingene begynder at tage form.

Naturens Spisekammer
med Michael og Helle kiggede vi på naturen ved jordbassinerne ved skolens nordside. Særligt spændende er den massive mængde af Havtorn i området. Havtornen skal vi høste af i det sene efterår til marmelade m.m. og have Havtorn-biologi om han og hunplanter. I bassinerne lagde vi også særlig meget mærke til nogle mega, store karper, der stille svømmede omkring og vi så/hørte de larmende Gråstrubede lappedykkere, der kan lyde som grise. På stranden kiggede vi på tang i det lave vand og Linea fangede en Tangnål (lille fisk, der er i familie med søheste).

På vores madlavningsdag lavede vi en Chili Sin Carne, bestående af løg, hvidløg, forskellige rodfrugter, tomater, bønner, chili, spidskommen m.m. Vi bagte også boller. Dagen efter havde vi Hylden som emne. Tro, historie, talemåder om hylden, biologi og anvendelse. Vi lavede også bladtryk. Hylden begynder at blomstre lige nu, så det er oplagt at planlægge hyldeblomster som ingrediens til næste maddag. Der er forslag om fyldte pandekager – måske vi kan bruge Hvidmelet gåsefod ? Pandekager med hyldeblomster til dessert evt pyntet med kandiserede syrenblomster.
I haven skal vi plante krydderurter i højbed og lægge jordskokker et helt andet sted.

I Næste Uge
Mandag og tirsdag er vi på Tranemosegård. Resten af ugen har vi
morgentimer med dansk, matematik og gøgl i vante omgivelser og kører derefter i bus til vores nye skole i projekt-timerne.
Der er mad på skolen – mandag, tirsdag og torsdag.
Onsdag og fredag skal vi have madpakker med – til hele dagen.
Alle børn skal have en drikkedunk med her i sommervarmen.

Ny dreng og ny wwoofer
På mandag skal vi sige hjertelig velkommen til Sander og hans familie. Sander starter i store klan.
Torsdag kommer en ny wwoofer, Fern fra Thailand. Hun bliver hos os en måneds tid.

Bedste sommerhilsen fra alle os voksne på skolen