1. september 2019
15. september 2019

Tak for en dejlig skolelørdag med arbejde og høstfest!

Øst
I sidste Uge øvede vi bogstavet I og arbejdede i danskbogen. Vi hørte historien om Vanten og tegnede dyrene, der alle ønskede at bo i vanten. Det gik, selv uglen og musen var gode venner derinde, men da det allersidste dyr prøvede at mase sig ind, revnede vantehuset – kan du huske, hvad var det for et dyr, der fik vanten til at revne? Og prøv lige at fortæl en voksen, hvor mange dyr der kunne være derinde. Vi hørte også en løgnehistorie om kærlighed – om Sambo den talende frø. Og vi har udtalt hinandens efternavne og kigget på alle detaljerne i det eventyrlige maleri, som Jørn Bie har malet til os i skolegården.
I Næste Uge skal vi have matematik sammen med Bjarke i morgentimen. Men selv om vi nu også skal lære om tal, fortsætter vi med bogstaver i projekt Grønne naboer – der jo handler om naturen og dyrene.

Syd
Har haft matematik, engelsk, have, musik og bevægelse i fast skema. Vi fortsætter med det hele i næste uge, men bytter matematik til dansk i morgenbånd. I dansk skal vi øve os på at læse, men også at forstå det, vi læser – det hedder læseforståelse. Vi har også dansk i projekt – her øver vi os på at stave og skrive.

Øst og Syd – Projekt Grønne Naboer
i Sidste Uge kiggede vi på dyrene i luften og i vandet. Vi var på vandretur på bassinerne og så masser af ænder og fugle. Øst mødte også ham, der passer fårene ved bassinerne og fik på den måde nogle ekstra gode historier om får. Vi prøvede også at huske på alle de forskellige fisk, vi kender. Vi både skrev om fisk, tegnede fisk og formede fisk i ler. Torsdag var vi på æblerov, fandt verdens mindste æbler og lavede et æbleeksperiment med Bjarke – kan du huske, hvad det gik ud på? Fredag var vi på Sildemarked – i Ebbes grønne omstillingsbus: En hestevogn. De to store arbejderheste, Lene og Søborg, er bare Så stærke, de trak os alle sammen til Stege og hjem igen. På Sildemarkedet hørte vi historie om Lindormen, sang en ballede, truttede i en skalmeje, holdt krebs i hånden, ordnede vores egne sild og spiste dem. …. Sikke en lang fortælling og en masse vi oplever – Vi fortsætter i næste uge.

Vest
Vi har arbejdet med cirklens omkreds og areal og med bogstaver i matematik!? Hvad står nu O, R og D for? Og hvad er Pi for noget? I næste uge skifter vi til dansk.

Æble projektet (Grønne naboer) er slut for i år – sikke vi er blevet klogere på æblet. Vi har arbejdet med ord som kernehus, kammer, stilkgrube og bægerhule. Vi har lavet lækre æbler i ovn (se billede for opskrift) og lavet flotte æblebøger. Vi vil opfordre jer til at tage forbi Æblernes Dag i Stege i efterårsferien – måske møder vi Kirsten.

Nord
I Nord har vi alle arbejdet med kommabøger i dansk. I musik måtte vi endnu engang pakke ned og flytte, da bridgeklubben på Lendemarke skole ikke havde samme lyst til at have instrumenterne stående, som formanden havde. Bandet er flyttet til FilmHøjskolen Møn, det betyder at vi fremover skal cykle til musikundervisning – dog ikke på tirsdag.
I projekt har vi været i gang med den praktiske del – vi har plukket æbler, mostet og kogt gelé. Alt sammen, som en del af vores eksperiment med forretningsplaner, hygiejnekursus og indtjening.
Vi har groet svampe og bakterier i petriskåle for at se, hvordan og hvad bakterier vokser i. Der er bakterier og svampe overalt, så de er ikke til at undgå – men vi kan mindske risikoen for at overføre bakterier til fødevarer ved fx. at vaske hænder, pasteurisere æblemosten og descinficere emballagen. Vi har også arbejdet med forretningsplaner for nye virksomheder og lavet regnskaber i i regneark og solgt vores produkter. Overskuddet fra vores produktion, som vi solgte til høstfesten, går ubeskåret til klassekassen og efter afstemning også til Augustinos skole i Tanzania.
I Næste Uge kaster vi os ud i et kort projekt …. Projekt Huskunst.

Vest og Nord Projekt Huskunst.
Vi starter med at høre den mønske myte Ivar og Elhilde, som Tina fortæller tirsdag morgen. I projektet bliver vi delt i tre hold – som I får at vide i næste uge – holdene hedder hhv. Fødsel, Møde og Hjemkomst og I skal hver især arbejde med det ord/begreb, som jeres hold hedder. Når kunstnerne kommer på onsdag skal vi lave collage af billeder og torsdag, fredag skal vi arbejde med begreberne i ler. Vi skal overordnet beskæftige os med og lære om billedkunst, materiel design og moderne kunst/performance.

Musik for Alle
I Næste Uge kommer Baba fra Burkina Faso, han er tromme- og balofonekspert og er på et kort besøg i Danmark. Baba besøger os i to dage, mandag og tirsdag og vil være med i alle musiktimerne – så glæd jer til ægte afrikansk musikundervisning. Vest skal have musik med Baba mandag efter frokost i stedet for tirsdag.

Bogbus på torsdag
Bogbussen kommer på torsdag i anden skoletime. Øst og Syd skal huske lånerkort. Har i ikke et lånerkort, skal I udfylde en blanket, så I kan få et. Vi hjælper Jer med at få en blanket i bogbussen. Bogbussen kommer til skolen én gang om måneden og alle børn skal finde en god bog at læse i. Vi passer på bøgerne i skolen, men tager du din bog med hjem, så er det dig selv og dine forældre, der skal passe godt på bogen og sørge for, at den kommer med tilbage i skolen igen (eller bliver afleveret på biblioteket).
Vest og Nord har huskunstnerprojekt og I må individuelt stikke ud i bogbussen, når der er tid i undervisningen.

Bedste hilsner fra alle os voksne på skolen