1. februar 2016
Byg dit eget bistade
19. februar 2016

Nyhedsbrev Uge 6 2016 aTak for en hyggelig og vidunderlig sidste uge, hvor hele mellemrummet blev omdannet til systue. Alle lærte, under Saras kyndige og professionelle vejledning, at sy på symaskine. Syværkstedet emmede af koncentrerede, optagede og ivrige børn og voksne. Vi har syet sjove og farverige portrætter og dukker.

Vi har skrevet billedhistorier, været i svømmehallen, lavet yoga, matematik og læst. Fredag hørte vi om fastelavn gennem tiden og forberedte vores fastelavnsfest til på mandag. Vi malede tønde, bagte boller, samlede ris og lavede konge- og dronningekroner.

Fastelavn stammer fra det tyske fastelabend, der betyder aftenen før faste. Fastelavn, som vi kender den i dag, er en blanding af  både kristendom og den gamle hedenske frugtbarhedsfest.

Fastelavn er et ældgammelt overgangsritual, hvor lege og dyste, som bla. ringridning, dans, kapløb og tøndeslagning var symboler på kampen mellem vinter (stodderen) og sommer (kællingen) og uddrivelsen af mørke kræfter i naturen og os selv.

De fjender var tvende og kom i nat,

den ene en hane, den anden en kat

Men hovedet af hanen vi mægtigen drog,

og katten på flugt vi priselig jog.

Nyhedsbrev Uge 6 2016 b

I overgange fra gammelt til nyt, sættes tiden ud af kraft og almindelige regler gælder ikke. Mænd klædte sig ud som stodder, kælling og klovn, de red i optog med musikere og udklædte håndværkere fra gård til gård, spiste det sidste grisesylte fra jul, drak øl og brændevin, samlede æg for frugtbarheden, mønter til de fattige og dansede i kædedans, som symbol på afhængighed. De var, og vi er afhængige af natur, sundhed, fællesskab og frugtbarhed.

Man drev `halløj’ dvs. bar julen og mørket ud, så nyt kunne begynde. Børnene risede forældrene for at fylde dem med ny livskraft. Sådan har vi stadig fastelavnsris og nøgne grene bringes til at spire i varme stuer. Vi kommer til live, vi vækkes og vågner efter den lange vinter – Det er da herligt!

I Næste Uge skal vi fejre fastelavn. Alle møder udklædte på MANDAG og til de, der vil have sit ansigt forvandlet til et andet, er Sara, Jade og Elvira klar med ansigtsmaling. Vi skal lege de gamle fastelavnslege, som vi nu ved, handler om dysten mellem sommer og vinter. Hvem skal have æresplads som konge? – blev i gamle dage afgjort i dystene, hvor kongen måtte vælge sin dronning ved aftenens gilde. I dag afgøres det samtidigt og ligeværdigt ved tøndeslagning. Festen slutter kl. 13, hvorefter børnene har fri.

TIRSDAG kommer der to damer fra SOS børnebyerne og besøger os til morgensamling. De vil takke os for det beløb vi samlede ind til omvendt julekalender og fortælle os lidt om deres arbejde. Resten af dagen skal vi rakubrænde vores keramik med Hans Jørn og arbejde på pilefremlæggelser og portrætsyning.

ONSDAG er der yoga, pilefremlæggelse og musik.

TORSDAG afslutter vi syværkstedet og sætter portrætterne på rammer. Over middag får vi besøg af Villads. Villads fortæller os lidt om sig selv og hvordan han har uddannet sig uden om statens uddannelsessystem. Villads er Capoeriainstruktør og introducerer os til sporten bagefter. Villads bliver på skolen og vil meget gerne træne capoeria med alle, der lyst til at blive efter skole.

Brasiliansk Capoeria kampsport

FREDAG starter vi med capoeria, så skal vi gøre rent og lave udstilling af vores projektværker – pil, keramik og portrætter.  Vi afslutter dagen med: RECEPTION FOR FORÆLDRE KL. 13 -14, hvorefter vi ønsker hinanden God Vinterferie.

Vi ønsker jer alle en god lørdag og flæskesøndag! `hvo som ikke æder godt med flæsk disse to dage, han vil få rygve det ganske år’ .

På glædeligt gensyn til FASTELAVNSFEST PÅ MANDAG.

Bedste Hilsner

Jade, Elvira, Kaspar og Tina

Husk Madpenge! Og tre vigtige krydser til kalenderen:

Torsdag d. 3. marts kl. 19.00 holder Peter Henriksen foredrag om Natural Beekeeping på skolen for alle interesserede (Mest for voksne). God optakt til skolelørdag d. 2. april.

Fredag d. 18. marts er der teaterforestilling for alle interesserede. I ugerne op til skaber skolens børn et eventyrteaterstykke sammen med Cantabile 2. Tidspunkt følger.

Lørdag d. 2. april er skolelørdag, hvor børn og voksne bygger bistader sammen.

Kærlig Hilsen

Tina og Kaspar