18. februar 2017
5. marts 2017

Allt stort som skedde,
skedde først i någon manniskas fantasi.
/Astrid Lindgren

På Tranemosegaard er hønsene begyndt at lægge æg, små vinterblomster pibler op af jorden og lærken synger sin forårssang over marken. Solen skinner på os ind ad vinduerne når vi synger i salen om morgenen og efterfølgende fordyber os i Astrids bøger. Der er tyst i rummet, mens alle læser, men inde i hver af os foregår et usynligt eventyr af glæde, frygt, tab, kampe, sejre og overnaturlige væsner. Astrids fortællinger skildrer livet på godt og ondt, de spejler vores virkelighed, fantasi og livet dengang der var agtede dyr, overdådige fester og ægte landstrygere på gårdene – og stakkels fattiglemmer på fattiggårdene.

Store klan har set en fremragende dokumentar om Astrid og taget notater til. I næste uge skal I læse videre, for til sidst at videregive den indhøstede viden om fænomenet Lindgren til os andre. Mellem klan har arbejdet med modsætningsforhold i miljøet, fortællinger og karakterer i Suser min lind, synger min nattergal og Pippi.
Vi har alle dramatiseret arketypiske udtryk i rituel dans og set små svenske filmklip.

Hver morgen tegner lille klan til historien Alle vi børn i Bulderby, som Kaspar læser højt. Vi lærer også Emil fra Lønneberg at kende. Vi læser sætninger om Emil, søster Ida og alle dyrene, der bor på Katholt. Vi har fulgt historien om grisepjok i billeder, set filmen og leget at vi selv var karakterer fra bogen. Vi har også haft snitteværksted, hvor vi forsøgte at snitte træfigurer a la Emil. Hyggeligt, men Lille Klan tror ikke på, at Emil selv har snittet sine figurer……… !
Det var for svært!

På fastelavns fredag var intet som det plejede, tiden var sat ud af sammenhæng, ingen kendte hinanden, men mødte i stedet døde gespenster, bajadser, blomsterpiger, tigre og katte, enhjørninge, emojier, blendermanden, skildpadder, søde Ida, Emil, motorbøller og ædle riddere. Sådan er det med fastelavn, naturen er hverken eller – ikke helt sig selv, men i forvandling fra vinter til sommer. Fastelavn er karneval, indledningen til 40 dages faste og farvel til kød. I hvert fald i gamle dage, hvor grisesulet efterhånden var spist og man fra nu af måtte spise fisk, æg og hvidt brød. Vi sang og legede gamle fastelavnslege – bid til bolle, æble i vand, kartoffelløb og katten af tønden. Vi spiste dejlige fastelavnsboller, kårede dronninger, konger og udklædninger.

I Næste Uge fortsætter vi med at lære Astrids verden at kende og fredag skal vi dele vores arbejde med hinanden. Klaus Titze kommer måske torsdag og hjælper med at få hank på de sidste kurve. Lille og mellem klan skal øve videre på Emilsnitteri og påbegynde et større arbejde med fremstillingen af et eventyrligt scenetæppe – Tag gerne symaskiner med. Mandag skal vi i svømmehallen så – Husk badetøj!

Go weekend – vi glæder os til at se jer på mandag.
Tjulahop Tjulahej fra os voksne på skolen